Kissan valitseminen

Onneksi olkoon! Olet päättänyt ottaa lemmikiksesi kissan. Mutta millainen kissa on sinulle paras vaihtoehto? Rotukissa? Lyhyt- vai pitkäkarvainen kissa? Uros vai naaras? Voi olla, että mietit myös pitäisikö sinun ottaa kaksi tai jopa useampi kissa, varmistaaksesi, etteivät kissasi kärsi seuranpuutteesta, tai ihan vain niiden tuoman moninkertaisen ilon vuoksi.

Tässä muutama vinkki, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksesi:

Rotu- vai maatiaiskissa?

Yksi asia on varma – sinulla on mistä valita. Kissarotuja on 40-80, ja niistä löytyy noin 500 eri muunnelmaa. Kaikki rodut ovat erilaisia, suosituista roduista kuten siamilaiskissasta, Burmasta ja persialaiskissasta hännättömään Manx-kissaan tai karvattomaan Sphinx-kissaan asti. Jokaisella rodulla on omat luonteenpiirteensä ja temperamenttinsa. Esimerkiksi siamilaiskissat ovat hyvin seurallisia ja ulospäinsuuntautuneita, kun taas pitkäkarvaiset persialaiskissat ovat yleensä rauhallisempia.

On monia tapoja ottaa selvää eri kissaroduista. Voit myös lukea eri roduista netissä tai kirjoista, mutta on myös suositeltavaa käydä kissanäyttelyssä. Siellä tapaat monia uskomattoman ihania kissoja, ja haluat ottaa ne kaikki mukanasi kotiin!

Rotu ei kuitenkaan ole kaikkein tärkein asia. Itse asiassa suurin osa suomalaisista kissanomistajista valitsee maatiaiskissan. Niitä on monenlaisia, monen värisiä, pitkä- ja lyhytkarvaisia. Ja mikä parasta, maatiaiskissan hinta ei päätä huimaa!

Pitkä- vai lyhytkarvainen?

Pitkäkarvaiset kissat ovat kauniita. Muista kuitenkin, että ne tulee harjata päivittäin, jotta turkki pysyy takuttomana ja hyvässä kunnossa. Säännöllinen harjaus on toisaalta mukava tapa viettää aikaa kissasi kanssa – se rakastaa saamaansa huomiota. Jos sinulla ei ole aikaa päivittäiseen turkin harjaukseen voi lyhytkarvainen kissa olla parempi vaihtoehto.

Uros vai naaras?

Uroskissat ovat yleensä suurempikokoisia kuin naaraat. Jos uroskissaasi ei leikata, se saattaa kierrellä naapurustoa ja tapella muiden kissojen kanssa. Se voi myös merkata reviiriään virtsaamalla tai jättämällä tarpeensa peittämättä. Tämä on kissoille täysin normaalia käytöstä, mutta ehkä aika ikävää sinun kannaltasi!

Jos omistat leikkaamattoman naaraskissan, se käy säännöllisesti läpi kiima-ajan. Silloin se naukuu paljon ja sen mielestä uroskissat ovat täysin vastustamattomia! Ja on tietysti hyvin mahdollista, että se tulee raskaaksi kiima-aikana.

Jos perheeseesi ei enää kaivata uusia pikkutassuja, on parasta että naaraskissasi leikataan. Se on helppo operaatio, ja sen jälkeen huomaat, että ei-toivottu käytös loppuu.

Yksi vai useampi kissa?

Tämä on haastava kysymys… ja vastaus riippuu paljon kissan luonteesta. Jotkut kissat pitävät toisten kissojen seurasta, kun toiset kissat taas viihtyvät parhaiten yksin tai sinun kanssasi. Jos omistat täysikasvuisen kissan, tiedätkin ehkä jo millainen luonne sillä on.

Jos olet paljon poissa kotoa, on hyvä ajatus ottaa kaksi tai useampi kissa. Silloin niillä on seuraa toisistaan. Tässä tapauksessa on parasta, että hankit kissat samasta pentueesta. Kissat, jotka viettivät pentuaikansa yhdessä tulevat yleensä paremmin toimeen keskenään.

Myös asunnon koko vaikuttaa asiaan. Kuten ihmiset, kissat eivät viihdy ahtaissa tiloissa, joissa on paljon toisia kissoja. Ne tarvitsevat oman tilansa. Yksi huone jokaista kodissa asuvaan kissaa kohti on hyvä ohjenuora. Silloin jokaisella kissalla on mahdollisuus vetäytyä omiin oloihinsa, kun se haluaa olla yksin. Kissan itsenäisen luonteen huomioon ottaen tarvitaan luultavasti myös omat ruoka- ja juoma-astiat, hiekkalaatikot ja pedit jokaiselle kissalle.

Mistä kissan voi hankkia?

Kun päätös kissan hankinnasta on tehty, kerro siitä ystävillesi ja naapureillesi. Heillä voi olla kissanpentuja tai kissa myytävänä, tai he ehkä tuntevat jonkun jolla on. Voit myös tarkastaa paikallisen sanomalehden tai etsiä tietoa netissä. Vierailu paikkakuntasi eläinsuojeluyhdistysten hoitokodeissa ja eläintaloissa on myös hyvä vaihtoehto. Niissä asuu monia kissoja ja kissanpentuja, jotka todella ovat hyvän kodin tarpeessa.

Jos olet päättänyt hankkia rotukissan, on parasta, että käännyt hyvämaineisen kasvattajan puoleen. Löydät sellaisen kysymällä eläinlääkäriltä tai muilta rotukissan omistajilta. Voit myös etsiä tietoa kissalehdistä tai kissanäyttelyistä. Myös rotukissayhdistyksillä on tietoa luotettavista kasvattajista.

Mitä tulee ottaa huomioon kissanpentua valitessa?

Jos mahdollista, pyydä saada nähdä kissanpennun emo. Näin voit tarkastella sen terveydentilaa ja luonnetta. Koska emo hoitaa pentuettaan, se ei ehkä ole elämänsä kunnossa, mutta saat ainakin varmuuden siitä, ettei pentuja ole vieroitettu liian varhain tai tuotu jostain muualta.

On parasta odottaa kunnes kissanpentu on ainakin 12 viikon ikäinen ennen kuin se vieroitetaan emostaan. Sinun kannattaa vierailla usean kasvattajan luona ennen kuin valitset pentusi. Hanki kissa ainoastaan kasvattajalta, jonka toimitilat ovat puhtaat, ja jonka kissat vaikuttavat onnellisilta ja terveiltä.