Silmät, korvat ja iho

Kissallasi on hyvin herkät korvat ja silmät, aivan kuten sen isoilla villeillä kissaeläinserkuillakin. Terävä näkö tekee kissastasi luontaisen saalistajan, kun taas hyvä kuulo auttaa kissaasi kuulemaan saaliin liikkuessaan tekemät pienet äänet.

On tärkeää, että viet kissasi eläinlääkärin vastaanotolle kun olet huolissasi sen terveydestä, mutta on myös muutamia perustarkastuksia, jotka voit tehdä kotona tarkastaaksesi kissasi silmien ja korvien kunnon.

Terveet silmät

Voit tutkia kissasi terävät silmät seuraamalla näitä ohjeita:

  • Vedä varovasti kissasi alaluomea alaspäin – paljastuvan alueen tulisi olla vaaleanpunainen.
  • Tarkasta, että kissasi pupillit ovat normaalikokoiset.
  • Seiso kissasi kanssa lähellä ikkunaa, josta tulvii päivänvaloa. Avaa ja sulje verhot, ja tarkasta, että pupillit reagoivat normaalisti vaihtuvaan valon määrään.
  • Tarkasta, ettei kissasi silmissä näy värillistä eritettä ja etteivät ne vuoda paljon vettä. Molemmat voivat olla merkkejä silmätulehduksesta.

Terveet korvat

Jos kissasi pudistelee päätään tai raapii korviaan jatkuvasti, voi jotakin olla vialla. Voit pitää huolta kissaystäväsi superherkistä korvista seuraamalla näitä ohjeita:

  • Puhdista kissan korvat säännöllisesti.
  • Tarkasta ovatko korvat kirkkaamman vaaleanpunaiset kuin yleensä.
  • Vahvat hajut voivat olla merkki tulehduksesta.
  • Vaha, varsinkin tumma vaha tai erite, voivat olla merkkejä korvatulehduksesta tai korvapunkeista.

Korvapunkeista johtuva tulehdus voidaan hoitaa melko helposti korvatipoilla tai eläinlääkärin määräämällä reseptilääkkeellä. Jos sinulla on muita kissoja, on hyvä ajatus hoitaa kaikki kissat samanaikaisesti. Eläinlääkäri neuvoo, mikä on kissallesi paras hoitomuoto.

Muita mahdollisia ongelmia ovat kukkakaalimaiset ihomuodostumat korvan ulkoreunalla, jotka tulee puhdistaa säännöllisesti. Korvannipukan yhtäkkisen turpoamisen syynä voi olla verirakkula, joka on syntynyt raapimisen seurauksena. Verirakkulat voivat aiheuttaa korvannipukan arpeutumisen tai rikkoutumisen, josta kissan kuuloaisti voi kärsiä. Voi olla, että korva tulee operoida tilanteen korjaamiseksi. Polyypit ovat ihomuutoksia, jotka voivat estää ilman kulkemisen korvaan, johtaen täten sairauksiin. Nekin voidaan leikata pois.

Terve iho

Jos huomaat kissasi nuolevan tai raapivan itseään tavallista enemmän, sillä voi olla iho-ongelmia. Atooppinen iho on yksi mahdollisuus. Se syntyy usein allergisena reaktiona kirpun puremiin. Jos ihottumaa ei hoideta, se voi johtaa ihon arpeutumiseen, jolloin kissasi turkki tuntuu karkealta. Ja valitettavasti ylimääräinen turkin nuoleminen vain pahentaa asiaa! Eläinlääkäri osaa neuvoa parhaan hoitomuodon.

Kissasi iho voi kutista myös ruoka-allergian vuoksi. Jos niin on, voi eläinlääkäri auttaa laatimaan oikean ruokavalion kissallesi.