Ruokaluvinkkejä

Villit isot kissaeläimet tietävät tarkkaan mitä niiden tulee syödä. Tuet kissanpentusi luonnollisia, lihaa syövän saalistajan viettejä, kun tarjoat sille sopivaa ruokaa oikeaan aikaan.

Kissanpennunruoka

Elämänsä ensimmäisten 4-5 viikon aikana kissanpentu saa kaiken tarvitsemansa ravinnon emoltaan. Pentu vieroitetaan emon maidosta yleensä seitsemänviikkoisena, mutta jo neljäviikkoisena se voi alkaa syömään kissanpennuille tarkoitettua kiinteää ruokaa, kuten Whiskas® Junior -annospusseja.

Pieni vatsa, iso ruokahalu

Söpö kissanpentusi voi olla pieni, mutta se kasvaa 15 kertaa nopeammin kuin ihmisvauva! Alun perin vain peukalon kynnen kokoiseen mahaan ei kuitenkaan mahdu paljon ruokaa kerralla. Siksi on tärkeää, että annat pennulle pieniä aterioita säännöllisin väliajoin – alussa korkeitaan kuusi kertaa päivässä. Voit kokeilla muussata ruokaa lautaselle siten, että kissanpentusi voi maistaa sitä helposti nuolemalla.


Pennun annoksista täysikasvuisen kissan annoksiin

Noin neljän kuukauden iässä Whiskas® Junior -annospussi on sopiva määrä yhdelle ruokailulle. Anna pennullesi 3-4 ateriaa päivässä, kunnes se on kuuden kuukauden ikäinen. Sen jälkeen 2-4 ateriaa päivässä on riittävästi. 10-12 kuukauden iässä kissasi voi alkaa syödä täysikasvuisten kissojen ruokaa, jota voit antaa sille kahdesti päivässä.

Varovainen maistelija

Villit isot kissaeläimet ovat varovaisia ruuan suhteen. Ne välttävät kaikkea, mikä maistuu pilaantuneelle. Kissanpennullasi on samat vaistot, ja se haluaa tuoretta ruokaa, joka tarjoillaan huoneenlämpöisenä puhtaasta astiasta.

Vaihto toiseen ruokaan

Esittele uusi ruoka kärsivällisesti ja vähän kerrallaan. Liian nopeat muutokset voivat sekoittaa kissanpentusi herkän vatsan.

Ruokavalioon kuulumatonta

Kun kissanpennut on vieroitettu emonsa maidosta, niiden vatsa ei enää pysty sulattamaan maitoa. Joten älä anna lehmän maitoa kissallesi! Osa ihmisille sopivasta ravinnosta voi olla vahingollista kissoille – esimerkiksi sipuli voi aiheuttaa anemiaa kissoille. Älä ruoki kissaasi ruuantähteillä ja ihmisten herkuilla. Kun annat kissallesi oikeanlaista ravintoa oikeaan aikaan se saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

Vesi

Kissanpennullasi on hyvin herkät haju- ja makuaistit, ja se tunnistaa herkästi oudot kemialliset hajut. Tämän takia sen mielestä voi olla mukavampaa juoda vettä lammikoista (tai jopa vessanpöntöstä!). Rohkaise kissanpentuasi juomaan enemmän asettamalla sen vesikulho rauhalliseen paikkaan, kauaksi kissanhiekkalaatikosta. Jos oudot juomatavat silti jatkuvat, sinun ei tarvitse olla huolissasi – se on täysin normaalia!

Kissanhiekkalaatikko

Isot kissaeläimet ovat hyvin siistejä luonnossa. Ne eivät syö ja tee tarpeitaan samassa paikassa. Kissanpentusi on samanlainen, joten varmista, että sen kissanhiekkalaatikko on kaukana paikoista, joissa kissasi syö ja juo. Lue lisää aiheesta Opettelu sisäsiistiksi -osiossa. 

Pitkä ja terveellinen elämä

Kiiltävä turkki, kirkkaat silmät ja hyvä lihaskunto ovat merkkejä siitä, että kissanpentusi saa terveellistä ravintoa. Kun tarjoat kissallesi täysipainoista ja oikeanlaista ruokaa sen jokaisessa elämänvaiheessa, huomaat sen pian myös kissasi ulkonäöstä.