Miten tiedät onko kissanpentusi terve?

Luonnossa isot kissaeläimet käyttävät siistiytymistä vahvistaakseen sosiaalista kanssakäymistä. Samoin sinun suhteesi kissanpentusi kanssa vahvistuu, kun annat sille terveystarkastuksen säännöllisin väliajoin. On hyvä aloittaa tämä käytäntö jo kissanpentusi ollessa pieni, jolloin se kasvaa ajatellen, että tämä tarkastus on normaali rutiini.

Mukavuus ennenkaikkea

Kun tarkastat kissanpentusi, valitse paikka, jossa se tuntee olonsa mukavaksi – kuten sinun sylisi tai sänky. Ole hyvin hellä, ja käytä pehmeitä ja rauhoittavia sanoja.

Hengitys ja vatsa

Kuuntelu kissanpentusi hengitystä, ja varmista, että hengitys kulkee tasaisesti ja helposti. Tunnustele hyvin varovasti käsilläsi kissanpennun kylkiä, tarkastaaksesi tuntuuko jokin poikkeavalta.

Korvat ja silmät

Tarkasta kissanpentusi korvat; löydätkö merkkejä haavoista, tulehduksesta, tai tummaa vahaa? Silmien ympärillä voit etsiä merkkejä eritteistä, tulehduksesta tai vammoista. Älä koskaan kosketa silmämunaa, äläkä laita silmätippoja puhumatta ensin eläinlääkärin kanssa.

Suu ja nenä

Avaa kissanpennun suu varovasti ja etsi rikkinäisiä hampaita, ientulehtuksen merkkejä, ja hammaskiveä. Kissanpentusi nenä on hyvä terveyden mittari – sen tulisi olla viileä ja märkä. Jos kissanpentusi nenän päällä on kuivaa räkää ja se aivastelee paljon, se saattaa olla vilustunut. Jos olet huolestunut, varaa aika eläinlääkärille.

Kynnet

Tarkasta kissanpennun tassut rikkinäisten ja puuttuvien kynsien varalta. Etsi myös mahdollisia haavoja tassujen pehmeästä ihosta. Kun painat tassua varovasti, kissanpennun kynnet paljastuvat – muista, että ne ovat terävät!

Ota yhteyttä eläinlääkäriin

Jos sinua huolestuttaa, tarkkaile kissanpentuasia päivän tai parin ajan. Jos et vieläkään ole tyytyväinen kissanpentusi terveydentilaan, ota yhteyttä eläinlääkäriin.