Haluatko kissanpennun?

Vastuut ja edut

Kissanpennut ovat ihania. Söpöihin pörröturkkeihin ei voi olla rakastumatta! Mutta kissanpennun saapuminen kotiisi on vasta ensimmäinen osa jännittävästä yhteisestä taipaleestanne. Jo vuoden kuluttua pieni utelias pörröturkki on täysikasvuinen kissa. Ennen kuin teet päätöksen ottaa hellyttävän kissanpennun kotiisi, varmista myös, että haluat omistaa täysikasvuisen kissan.

Onko kotonasi muita lemmikkejä?

Kissanpennut ovat uteliaita ja sosiaalisia. Mutta kissat ovat luonteeltaan itsenäisiä, ja mitä vanhemmiksi ne tulevat, sitä enemmän ne kaipaavat omaa tilaa – varsinkin hiljaista, mukavaa piilopaikkaa, jossa ne tuntevat olonsa turvalliseksi. Kun esittelet kissanpennun muille lemmikeillesi, ole kärsivällinen, ja varmista, että jokaisella lemmikilläsi on oma nukkuma- ja ruokailupaikka ja hiekkalaatikko. Jos sinulla on vanhempi kissa, voit valmistautua siihen, että ottaa aikaisansa ennen kuin perheen vanha lemmikki tottuu uuteen tulokkaaseen.

Sinun ei tarvitse huolestua, jos lemmikkisi ei ole seurallinen. Kissat eivät aina muodosta läheisiä suhteita muiden lemmikkieläinten, edes muiden kissojen kanssa, elleivät ne tule samasta pentueesta.

Teetkö pitkää työpäivää tai matkustatko paljon?

Kissanpennut voivat tuntea ahdistusta, jos ne jätetään yksin kotiin pitkiksi ajanjaksoiksi. Niiden pienet vatsat tarvitsevat useita pieniä aterioita päivässä, muutaman tunnin väliajoin.

Jos elämäntyylisi on sellainen, ettet voi välttää jättämästä kissanpentua yksin kotiin, vaihtoehtona on ottaa lemmikiksi itsenäisempi, jo täysikasvuinen kissa. Voit myös harkita ottavasi kaksi kissaa samasta pentueesta, jolloin ne viihtyvät yhdessä ja nauttivat toistensa seurasta.

Jos olet säännöllisesti poissa kotoa, järjestä kissanpennullesi hoitaja. Ehkäpä kissoista pitävä naapuri voi tulla kotiisi ja ruokkia pennun ja leikkiä sen kanssa useamman kerran päivässä (useimmat kissat viihtyvät parhaiten kotona tutussa ympäristössä). Voit myös palkata jonkun pitämään huolta kissanpennustasi. 

Sisällä vai ulkona?

Kissanpentujen tulisi oleskella sisätiloissa kunnes ne on rokotettu. Kissan sterilisaatio- tai kastraatioleikkaus on suositeltavaa tehdä ennen kuin kissa on sukukypsä. Leikkaamattomat uroskissat voivat karata tai tapella muiden uroskissojen kanssa. Naaraat voivat tulla raskaiksi jo neljän kuukauden ikäisinä. Kysy eläinlääkäriltä milloin on paras ajankohta leikata kissasi.

Jos kotisi on vilkkaan liikenneväylän varrella - tai asut kerrostaloasunnossa tai sinulla ei ole pihaa – haluat ehkä pitää kissasi pysyvästi sisätiloissa. Silloinkin kissasi voi saada raitista ilmaa, jos järjestät sille turvallisen ulkoilutilan, jossa on tähystyspaikkoja ja suojaa huonon sään varalta.

Jos sinulla on sisäkissa, muista, että onnellinen ja terve kissa tarvitsee paljon virikkeitä. Kissalla tulisi olla paljon leluja, raapimispaalu tai -matto. Kissa tarvitsee myös päivittäistä leikkiseuraa, hellittelyä ja kanssakäymistä. On syytä muistaa, että luonnollisesti vähemmän aktiivisen sisäkissan ruokavalion tulisi olla kevyempi, jotta se pysyy hoikkana ja terveenä.

Tärkein tekijä sisä- vai ulkokissa -keskustelussa on kissasi luonne. Jos kissapentusi tulee villistä tai puolivillistä pesueesta – tai on jo tottunut oleskelemaan ulkona – elämä sisätiloissa ei välttämättä toimi.

Muista, että asuipa kissasi sitten sisällä tai ulkona, on hyvin tärkeää, että kissasi rokotukset ovat ajan tasalla, ja että kissasi käy eläinlääkärillä vuositarkastuksissa ja rokotuksissa.

Suunnitteletko muuttoa?

Nuoret ja vanhat kissat pitävät tutuista ympäristöistä. Kissa voi kokea muuton uuteen kotiin hyvin stressaavana. Kissalla voi kestää jonkin aikaa sopeutua uuteen kotiin, varsinkin jos ympäristö on hyvin erilainen kuin se, johon kissa on tottunut.

Jos suunnittelet muuttoa lähitulevaisuudessa, on parempi, että otat kissanpennun vasta kun olet asettunut uuteen kotiisi. Jos se ei ole mahdollista, älä ole huolissasi. Tee kissallesi oma rauhallinen turvapaikka uudessa kodissa, ja anna kissalle paljon rauhoittavaa huomiota muuton aikana, jotta kissasi pysyy rauhallisena ja onnellisena.